För ett par veckor sedan berättade jag att granbrist kommer att göra julgranarna dyrare i år. Nu kommer nästa besked, det kommer att bli brist på svensk ansjovis i år. Jansson är i fara!
De pyttesmå, smakstarka fiskfiléerna är det som ger Janssons frestelse sin typiska smak. Men i år har tillverkarna inte lika många ansjoviskonserver som marknaden behöver – tillgången till råvara är helt enkelt för liten, skriver GP.
Anledningen är förra höstens stormar, då skarpsillen, som ansjovisen tillverkas av, inte kunde fångas i tillräcklig mängd. I Skagerrak landade man 1 000 ton skarpsill förra året, mot 3 700 ton 2005, under fisket som pågår från oktober till nyår, enligt tidningen.
Det verkar inte vara så mycket vi konsumenter kan göra åt saken, mer än att försöka roffa åt oss de burkar som finns. Själv ska jag leta efter hel ansjovis, den är helt enkelt godare.
Andra bloggar om: Ansjovis, Julbord, Janssons frestelse
Lämna ett svar