Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Näthandel trixar med ångerrätten
  • En majoritet av de nätbutiker som Konsumentverket granskat följer inte lagen om ångerrätt. Krav på att originalförpackningen ska vara obruten eller extrakostnader för att lämna tillbaka datorer är två exempel där kunden luras, enligt en artikel i SvD.

    Upprinnelsen är tydligen att SvD noterat att Siba ansåg att ångerrätten inte gällde varor som grillar, mixar och rakapparater. Något som Siba numera ändrat på, efter det att tidningen tagit upp saken.

    Det finns undantag i lagen, som i det här fallet gäller distans- och hemförsäljningslagen. Det gäller varor som inte kan lämnas tillbaka i ”väsentligt oförändrat skick”. Enligt Konsumentverket handlar det om matvaror eller hygienartiklar, knappast grillar.

    Ett av de företag Konsumentverket granskade i februari är Expert, skriver SvD. Vid myndighetens granskning krävde företaget en återställningsavgift om datorer som köpts i deras nätbutik återlämnades i en öppnad förpackning. ”I strid med lagen”, konstaterar Konsumentverket.

    Lagen är istället tydlig med att kunden ska få undersöka varan – och därmed måste företag räkna med att köparen startar datorn. Kostnaden för att återställa datorn ska företaget självt stå för, enligt tidningen. Det finn s företag som tar ut en avgift för det.

    Jag tycker det är märkligt att så här stora kedjor inte har lagstiftningen klar för sig. Frågan är om det är fråga om ett medvetet trixande, eller ren okunnighet.

    Jag har tidigare bloggat om näthandel som har felaktig eller obefintlig information om ångerrätte, i det fallet gällde det barnkläder. Det är tydligt att fler branschewr borde lära sig att informera om ångerrätten vid näthandel, på ett korrekt sätt.

    Du kan läsa mer om ångerrätt på KoV:s webbplats.

    Andra bloggar om: , , , , , ,

    Skrivet av av Carl @ 18:12

  • En Kommentar

    • AR skriver:

      Problemen som du beskriver har funnits under minst 3-4 år utan att KO ha gjort någonting åt det.

      Jag själv, för 4 år sen, har anmält till KO ett e-handels företag som bröt mot distansavtalslagen (det framkom av köpsvillkoren). Men KO gjorde ingenting, inväntade fler anmälningar!

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.