Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Den dyra ute-lunchen
 • Jag brukar utnämna det till ett av mina bästa spartips – att ta med lunch till jobbet. I dag kostar en genomsnittlig utelunch 74 kronor, vilket summerar till knappt 1500 kron0r i månaden.

  DN har en serie artiklar om uteluncherna. I den första försöker man reda ut varför priset har ökat så mycket, och låter en branschföreträdare komma till tals. De främsta orsakerna är högre råvarupriser och att svarta pengar blivit vita, säger han.

  Jag känner mig tveksam till den första delen av förklaringen. Priset för en dagens lunch på restaurang har enligt statistik från SCB stigit med 22 procent sedan 2004, medan KPI, konsumentprisindex gått upp med 7,8 procent, enligt DN. Visserligen har KPI fler faktorer än råvarupriser, men ändå. Samma höjningar i råvarupriserna drabbar restauranger och oss vanliga konsumenter. Priseffekterna av att branschen blivit vitare är omöjliga att beräkna.

  De höga priserna har i alla fall gett en effekt. Enligt TT väljer vi bort krogen till förmån för kaféer och snabbmatsrestaunger, visar Statistiska Centralbyråns (SCB) restaurangindex för januari. Men konkurrensen sker på olika villkor. Märkligt nog har take-away-mat en momssats på 12 procent, medan restaurangmaten är försedd med en momssats på 25 procent.

  Att slarva med lunchen är inte bra. Men jag vidhåller, att ta med en egen, fullvärdig lunch är ett mycket bra spartips. Det är bara att laga lite mer när du ändå lagar mat. Brister dina matlagningskunskaper, gå en kurs eller använd åtminstone en bra kokbok.

  Andra bloggar om: , , ,

  Skrivet av av Carl @ 8:00

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.