Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Bara en operatör erbjuder mobilsurf-spärr utomlands
 • EU, Telekom 11.03.2010

  Jag har tidigare berättat skräckhistorier om extrema räkningar när någon surfat via mobilnätet när de varit utomlands. Anslutningen går då via en utländsk operatör, så kallad roaming.

  Enligt en EU-förordning ska operatörerna från och med den 1 mars erbjuda en spärr vid sådan datatrafik inom EU. Spärren ska varna när kostnaden för kunden närmar sig månadsbeloppet 50 euro, motsvarande drygt 500 kronor, momsen räknas inte in.

  GP har frågat olika operatörer om de har en sådan spärr. TeliaSonera svarar ja. Tele2 nej. Och 3 svarar gärna att företaget erbjuder fullgott skydd mot oväntade kostnader för utlandsdata, men följer inte ännu direktivet i det nya kravet, skriver GP.

  Hos mobiloperatören 3 har det mobila bredbandet som standardval en spärr som stänger av tjänsten utomlands. För mobilsurf är det, som hos alla operatörer, möjligt att stänga av den funktionen helt. Däremot finns ingen möjlighet att sätta ett pristak ännu, enligt GP.

  Tidningen har frågat den övervakande myndigheten PTS, om en reaktion när operatörer inte infört det som krävs.

  – Det finns operatörer som påstår att tiden varit för knapp, men det finns bevisligen de som har klarat av det, säger Anneli Sihlstedt , jurist på avdelningen konsumentmarknad, till GP.

  Jag undrar vad som händer om man överklagar en räkning som gäller denna typ av trafik, när operatören inte uppfyller reglerna i direktivet.

  Andra bloggar om: , , , ,

  Skrivet av av Carl @ 21:57

 • En Kommentar

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.