Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Ingen god jul för bidragstagare
 • Politik, Privatekonomi 23.11.2007

  Tomteluva Det är Helsingborgs Dagblad som berättar en sällsynt sorglig historia:

  Familjer som lever på försörjningsstöd i Landskrona får en extra knaper jul i år. Kommunen har beslutat att betala ut bidraget först den 27 december. Någon särskild hänsyn till barnfamiljer tar man inte. Ängelholm och Klippan går på samma linje. Övriga kommuner i NV-Skåne gör utbetalningarna före jul, berättar tidningen.

  Det är 940 hushåll som berörs av beslutet. Totalt finns 770 barn i dessa. Beslutet att inte betala ut pengar före jul är ett tjänstemannabeslut som fattats på vuxenförvaltningens arbetsmarknadsenhet.

  – Vi har beslutat att vi alltid ska betala ut den 27. Och vi ser ingen anledning till att vi ska betala ut pengar innan jul. Tvärtom är det ju så att många som har försörjningsstöd har svårt att hushålla med sina pengar. Det blir svårare att få pengarna och räcka till om man får dem innan jul, säger Johanna Nilsson samordnare av försörjningsstödet till HD. Hon anser också att de bidragsberoende som vill köpa julklappar måste börja spara tidigt.

  Ordföranden i vuxennämnden, folkpartisten Mattias Adolfsson, blev informerad om beslutet nyligen.

  – Först tyckte jag att det var ett märkligt beslut eftersom alla andra får pengar innan jul. Men i mina ögon fanns det underbyggda argument. Och eftersom det är ett tjänstemannabeslut så är det inget jag går in och petar i. Nu har man ju informerat om beslutet så nu vet de berörda vad som gäller, säger han till HD.

  Jag blir bara ledsen när jag ser hur de som är beroende av bidrag, samhällets små, kan behandlas i dagens Sverige. Men det ligger tydligen i dagens politik. Omänskligheten har fått ett par nya ansikten!

  Även TT har en artikel om saken.

  Uppdatering: Senare har Socialstyrelsen granskat socialtjänsten i Landskrona. På punkt efter punkt får kommunen kritik för sin hantering av socialbidragstagare, skriver HD.

  Andra bloggar om: , , , , ,

  Skrivet av av Carl @ 9:55

 • 4 Kommentarer

  • Claes skriver:

   Johanna Nilsson måste vara en gammal relikt från TV-serien ”Kvinnofängelset”. Att komma med en kommentar som hennes är otroligt. ”Härmed omyndigförklarar jag alla försörjningsstödstagare! Ni har visat att ni inte kan ta hand om er själva och er ekonomi, därför går jag in och hjälper er till rätta. Ni skall inte göra av med några pengar till jul, för ni får inga!”. Jag trodde det fanns någon form av empati inblandat i att arbeta inom socialvården?! När betalar Landskrona kommun ut lön till sina anställda? Sker det innan jul, lever ju de kommunanställda farligt och hamnar kanske i försörjningsstödsfällan eller skuldsaneringsfällan, beroende på att de spenderar för mycket innan jul?

   Tomten Mattias skall vi inte prata om! I stället för tomte på jul-
   afton, får hans ev. familj se på en struts som stoppat huvudet i sanden. Vilken flathet! Vi går till val en gång vart fjärde år för att
   välja våra företrädare. Nu får vi reda på att det är helt bortkastat att gå och rösta. Det är tjänstemännen som styr men de står väl inte på någon röstsedel. Det Mattias möjligen vågar peta i är väl hans egen näsa.

  • Asta Kask skriver:

   Jag tycker Johanna Nilsson gör helt rätt! Som hon säger:
   – Dessutom är det väldigt många av de som får pengar av oss som inte firar jul. De firar till exempel ramadan i stället. Då blir det ju konstigt om vi betalar ut pengar innan jul men inte tar någon hänsyn till ramadan. Vi har ett jämlikhetsperspektiv.

   Varför skulle de ta hänsyn till någon mossig gammal svensk tradition när så många bidragstagare är muslimer? Det borde väl ändå anpassas efter dem, precis som alla invandrartäta städer borde anpassas efter den muslimska kulturen!

   Vad är problemet?

  • Lasse H. skriver:

   Sorry Carl, men det är du som är omänsklig. Lätt för dig att sitta och kalla andra omänskliga för att de inte gör en förskottsutbetalning av socialbidraget. Det är ju inte du som skall klara hela julstöket, julklappsinköp, nyårsfirande och en låååång januari på socialbidraget. Det är ju familjerna som du säger dig värna om som måste klara den ekvationen. Har man inte kunnat lägga undan i oktober, november för stundande jul – hur tusan skall de klara sig utan bidrag i 40 dagar och kunna köpa julklappar till barnen dessutom. Din humanitet är inget dessa familjer behöver, det kan jag säga dig.

  • […] kommun driver en tuff linje mot sina fattiga. Jag har tidigare bloggat om att socialbidragen inte betalas ut förrän efter jul och att kommunen fått kritik för sin […]

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.