Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Checkbedrägerierna vid e-handel ökar till jul
 • checkNär julen närmar sig ökar bedragarnas försök att lura till sig pengar. Nu varnar bankerna privatpersoner för checkbedrägerier på nätet, enligt DN.

  Utländska checkar utan täckning förekommer vid framför allt e-handel. Problemet är att det tar tid för bankerna att kolla täckningen, och säljaren kanske skickar iväg varan eller släpper den ifrån sig.

  En annan, värre, variant förekommer också, berättar DN.

  Typexemplet är en privatperson som vill sälja en bil, båt eller cykel och som blir kontaktad av en utländsk köpare. Nordea har även haft fall då husdjur är till salu.

  Köparen vill betala med check men skriver ut den på en högre summa än försäljningspriset. Att summan är på ett högre belopp kanske köparen förklarar med att beloppet blev fel av misstag, att han eller hon trott att kostnad för transport tillkom på priset eller att en agent som ska hämta till exempel bilen ska ha mellanskillnaden.

  Köparen ber säljaren att skicka tillbaka överskjutande belopp. Och det måste gå snabbt.
  Banken hinner inte kolla checken, men om säljaren är kund i banken och propsar på att få lösa in checken brukar det gå ändå. Banken säger ja om kunden har täckning för det belopp checken är utställd på. Då blir nämligen kunden skyldig att betala om checken saknar täckning. Vilket den visar sig göra, och då förlorar kunden det överskjutande beloppet som skickats i väg till bedragaren, enligt DN.

  Summa summarum, säljer du saker till utländska köpare, acceptera inte check som betalning. Du riskerar att bli blåst.

  Andra bloggar om: , ,

  Skrivet av av Carl @ 20:36

 • En Kommentar

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.