Finansinspektionen (FI) föreslår att man inte ska få låna mer än 85 procent av marknadsvärdet av bostaden. Enligt förslaget ska detta gälla frän 1 oktober i år.
” En alltför hög skuldsättningsnivå gör en låntagare sårbar i en situation där fastighetspriserna sjunker och låntagaren samtidigt tvingas sälja sin bostad”, motiverar FI förslaget i sitt pressmeddelande.
”FI bedömer att regleringen inte kommer att få några betydande priseffekter på bostadsmarknaden”, skriver de också.
Den bedömningen delas inte av mäklarna, läser jag i SvD.
– Det här hämmar rörligheten på bostadsmarknaden. Folk kommer att sitta kvar i sina hus och för den som är ny på bostadsmarknaden i attraktiva storstäder blir det svårt att köpa bostad även om man har fast inkomst. På lång sikt kan det även påverka arbetsmarknaden, unga kan tvingas tacka nej till arbeten för att de inte har råd att köpa bostad, trots att de skulle klara räntor och amortering, säger Jeanette Gustafsdotter, vd för Mäklarsamfundet, till SvD.
Michael Skytt, chef för låneprodukter på Nordea är inte förvånad över Finansinspektionens förslag om ett bolånetak på 85 procent. Nu kommer blanco-lånen att öka tror han. Samtidigt gör SBAB bedömningen att marknaden kommer att kylas av, skriver SvD i en hängartikel.
Jag vet inte vad jag ska tycka. Kan det verkligen bli så att lån utan säkerhet, blanco-lån, kommer att öka är det inte bra. De är ju dyrare än bolånen, vilket kommer att innebära att de hushåll som FI vill skydda hamnar i en ännu värre situation. Annars hade jag gärna sett att bostadsmarknaden kyls av, speciellt i storstäderna. Här i Stockholm har priserna utvecklats rent hysteriskt.
Även TT har en artikel om FI:s förslag.
Andra bloggar om: Bostad, Bolån, Lånetak, Finansinspektionen
Kunde man få 90 % i bottenlånet innan, o nu bara 85 % så är det ju en självklarhet att blanco lånen kommer att öka.
[…] blir ett bolånetak på 65 procent enligt det förslag jag tidigare bloggat om. De nya reglerna införs den från 1 oktober 2010, skriver FI i ett pressmeddelande. Nyheten […]
[…] bolånetak, som införs 1 oktober i år, verkar ha gett den effekt som kritikerna varnat för. Samtliga storbanker uppger att de kan ge andra krediter än vanliga bolån vid bostadsköp. […]