Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Dyrare kaffe nästa år?
 • kaffebönorKaffedrickande kineser väntas driva upp priset på kaffebönan nästa år skriver TT i en artikel.

  – Vi ser en konsumtionsexplosion i vissa länder runt om i världen, säger Philippe Barreca, inköpsansvarig på Arvid Nordquist.

  Och det är inte bara kineser som fastnat för den uppiggande och beroendeframkallande drycken. Trenden med coffee shops sprider sig snabbt till länder som tidigare varit producenter, men inte konsumenter av kaffe. Efterfrågan på den aromatiska bönan har aldrig varit större. Världsmarknadspriset på kaffe har ökat med omkring 20 procent på ett halvår.

  Trots att efterfrågan på kaffe väntas öka dramatiskt så räknar inte kaffeföretagen med att priset på kaffe rakar i höjden. Ett av skälen är den svaga dollarn. Ett annat att Brasilien, världens största producent av kaffe, spås goda skördar nästa år.

  – Skulle den slå snett så kommer vi att få en kraftig prisutveckling efter sommaren, men det är ännu för tidigt att sia om detta, säger Philippe Barreca.

  Han tror inte att priserna kommer att höjas under vinterhalvåret, utan först efter sommaren 2008.

  – Det kan röra sig om 5-10 kronor per kilo, om Brasilien inte får en gynnsam skörd, säger han till TT.

  Andra bloggar om: ,

  Skrivet av av Carl @ 5:34

 • En Kommentar

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.