Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Storebror ser dig – men det är inte du
  • datakabelIbland häpnar jag över politikers okunnighet om modern teknik – tankevurpa efter tankevurpa. Nu senast gäller det datateknik. Enligt ett utredningsdirektiv ska polisen få det enklare att ta del av ip-adresser hos operatörerna. I dag fordras en viss grad av straffvärde, fängelse, för att polisen ska kunna begära ut vem som har en viss ip-adress. Men i direktivet sägs att utredaren ska ta fram ”regler så att polisen har rätt att få veta IP-adresser även när brottet bara kan ge böter, alla brott så fort det finns en misstänkt”.

    Politikerna verkar tro att en ip-adress är lika säkert bunden till en person som en DNA-profil. Så är inte fallet, den är i själva verket lika bunden till en person som en brevlåda på stan.

    Anledningen är enkel. I dag använder fler och fler trådlöst bredband hemma. De flesta av dessa är publika, det vill säga att var och en som vill kan ansluta till dem. Har du en dator med möjlighet till trådlös anslutning kan du hitta dem, och ansluta, förutsatt att du är inom räckvidden. Om du har ett publikt nätverk kan vem som helst ansluta dit, och använda din ip-adress. Även den som laddar ner barnporr. När jag själv kollade, hittade jag fem nät jag kunde ansluta till. I ett vanligt bostadshus.

    För att inte låta vem som helst ansluta till ditt trådlösa nät måste du använda dig av krypterade förbindelser. Då måste den som ska ansluta till ditt nät ha tillgång till en speciell krypteringsnyckel, och använda den. Det är en smula besvärligt att installera detta, det är en av anledningarna till att det finns publika nät. En annan är pur generositet, andra kan väl få använda min bredbandsanslutning.

    Har du en okrypterad trådlös bredbandsanslutning kan länsman alltså redan idag knacka på dörren. Har din förbindelse använts för att ladda ner barnporr, med din ip-adress, är det ett brott som kan ge fängelse. Men vem som anslutit, och använt din ip-adress, kan du aldrig någonsin bevisa.

    Värre kan det bli i morgon, tack vare politikers okunnighet.

    Andra bloggar om: , ,

    Skrivet av av Carl @ 22:03

  • En Kommentar

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.