Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Ogenomtänkt förslag om fildelning
  • datakabel Domstolen ska tvinga internetleverantörer att lämna ut information till rättighetsinnehavare om IP-adresser som använts för illegal fildelning, skriver DN.

    Regeringen har med det här förslaget nu kommit överens i fildelningsfrågan, fortsätter DN. Men SvD håller inte med.

    Så sent som i slutet av januari sade centern nej till att skiv- och filmbolag ska få begära ut information om fildelare via domstol – nu presenterar regeringen ett förslag som innebär just det. Men partiet är fortfarande emot. ”I förhandlingar kan man inte få igenom allt till 100 procent”, säger partiets talesperson till SvD. Men förslaget presenteras i en debattartikel i SvD. Även TT rapporterar om förslaget i en artikel som publiceras i flera tidningar.

    Men förslaget bygger på okunnighet, eller en tankevurpa. Det går nämligen ofta inte att knyta en IP-adress till en enskild person, utan bara till ett nätverk.

    Oftast delar en hel familj på samma IP-adress, samma bredbandsanslutning. Vem ska då stämmas för illegal fildelning? Och hur är det med alla oskyddade trådlösa nätverk? Själv konstaterade jag nyligen att jag i min lägenhet kunde ansluta till tre olika nätverk, som alla var oskyddade. Om jag då ansluter till någon grannes nätverk och börjar fildela, ska han eller hon bli stämd då? Rättssäkerheten är lika med noll! Har regeringen ingen teknisk kompetens, eller tankeförmåga?

    Oavsett vad man tycker om fildelning – om regeringen genomför sitt förslag riskerar det bara att bli ett kraftfullt slag i luften!

    Andra bloggar om: , ,

    Skrivet av av Carl @ 17:05

  • En Kommentar

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.