Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Islamiska banktjänster utmaning för bankerna
 • KoranenIslamiska banktjänster är en snabbt växande sektor på den internationella finansmarknaden. Men bland svenska banker står tiden still, skriver HD i en artikel.

  Att många muslimer efterfrågar särskilt anpassade banktjänster beror på den islamiska rätten, sharia. Enligt shariarätten får man inte tjäna pengar på pengar, utan bara på legal handel och investeringar, och ränta är förbjudet. Troende muslimer har därför svårt att vara kund i en traditionell bank där ränta är en självklarhet både på in- och utlåning.

  Samtidigt finns det inget hinder för muslimer att placera pengar i aktier och fonder. Villkoret är att det inte handlar om ren spekulation eller investeringar i företag som tjänar pengar på något som är förbjudet enligt shariarätten, till exempel alkohol, fläsk, pornografi, vapen och spel.

  En annan grundprincip för en islamisk bank är att den måste vara med och dela risken med kunden, bland annat vid husköp. Enkelt förklarat köper banken villan och säljer den sedan till kunden genom avbetalningar. Slutpriset är fast och kunden vet exakt hur stor kostnaden kommer att bli. Under avbetalningsperioden ökar kundens andel av villan samtidigt som bankens minskar. Och istället för ränta på utlånade pengar kommer bankens förtjänst från hyra av kunden som bor i villan under avtalsperioden.

  Men bland svenska banker står tiden still, några muslimska banktjänster finns inte. Islamiska förbundet har fört fram frågan kollektivt till olika affärsbanker, men inte fått något direkt svar på om eller när det kan bli aktuellt att se över utbudet.

  -Vår förhoppning är att någon snart tar initiativ, det hade både banker och muslimska kunder tjänat mycket på, säger Abdul Rashid Mohammed, ordförande för Imamrådet inom Islamiska förbundet i Sverige till HD.

  Andra bloggar om: , ,

  Skrivet av av Carl @ 8:11

 • En Kommentar

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.