Kräftpremiären är numera en urvattnad historia, hur många har klart för sig när premiärdagen är? Men surströmmingsbranschen håller på traditionerna, det är surströmmingspremiär tredje torsdagen i augusti, det vill säga i dag.
Premiären uppmärksammas i några tidningar, samt Ekot. GP har en allmän artikel om premiären. DN hävdar att årets strömming kommer att vara extra fin.
– Den blir bättre än vanligt, för råvaran var så fin i år. Strömmingens skinn kändes nästan som läder, säger Ruben Madsen, Surströmmingsakademiens ordförande, till DN.
Trots att det är traditionsenlig surströmmingspremiär så gör det ingenting om du skjuter upp premiärburken några veckor. Surströmmingen kan behöva mogna ett tag till, berättar Ekot som talat med företrädare för branschen.
Själv är jag ingen surströmmingsentusiast, trots att jag äter den. Men jag känner inbitna norrlänningar som sparar årets burk(ar) till nästa år. I dag njuter de förra årets burk. Bulliga burkar är bäst, hävdar de.
Uppdatering: Nu har SvD testat årets surströmming. Men jag gör samma kommentar som till kräfttesterna. Lita inte på testerna.
Andra bloggar om: Surströmming, Surströmmingspremiär
Lämna ett svar