Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » HD-dom hårt slag mot skuldsatta
 • Tom ficka Samtidigt som antalet ansökningar om skuldsanering ökar kommer en dom i högsta Domstolen som kommer att göra det svårare att få skuldsanering. På Kronofogden kallar man beslutet beklagligt och oroas över att överskuldsatta kan drabbas hårt, skriver DN.

  De skuldsattas hälsa kommer att försämras och färre kommer att få skuldsanering enligt lag. Detta går rakt emot regeringens strävan om att skapa bättre möjligheter till skuldsanering. Det skriver yrkesföreningen för budget- och skuldrådgivare i kommunal tjänst på SvD Brännpunkt.

  Den som inte klarar att betala sina skulder inom överskådlig tid kan beviljas skuldsanering. Den skuldsatte får en avbetalningsplan och måste leva på existensminimum i fem år. Sedan upphör betalningsansvaret för skulderna.

  HD-domen handlar om begreppet överskådlig tid. Hittills har kronofogden ansett att begreppet omfattade fem till tio år. Men HD anser att begreppet ska omfatta minst 15 år.

  Jämfört med andra länder har det hittills varit svårt att få skuldsanering i Sverige. Me politikerna verkar ha insett att det kan vara fördelaktigt för individer och samhälle med lagstiftning som ger den skuldsatte möjlighet att komma igen.

  Jag har inte läst HD-doen men domstolen har antagligen tittat på hur begreppet överskådlig tid tolkas i andra sammanhang. Domen är alltså en signal till politikerna att lagen bör skrivas om. Och det måste ske snart!

  Andra bloggar om: , , ,

  Skrivet av av Carl @ 9:29

 • 3 Kommentarer

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.