Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Svaga grupper förlorare när inflationen tar fart
  • Privatekonomi 05.02.2008

    Inflationstakten är högre än på många år. De som jobbar får kompensation för det i sina löner. Värre är det för dem med bidrag, berättar Dina Pengar.

    Inflationen i landet är den högsta på 14 år. I december låg den på 3,5 procent. Kostnaderna för mat, bränsle och räntor har stigit kraftigt under det senaste året.

    – En vanlig familj har fått omkring 1.100 kronor efter skatt i löneförhöjningar, säger Ylva Yngveson, privatekonom på Swedbank.

    Värre är det för alla de som är beroende av olika ersättningar från staten. Här finns bland annat pensionärer, studenter och sjuka. Deras ersättningar uppdateras via prisbeloppet, som ska kompensera för prisstegringar.

    Prisbasbeloppet räknas upp i januari varje år men har en eftersläpning på ett år. Nu i januari blev uppräkning 1,7 procent, betydligt lägre än inflationen på 3,5 procent.

    – De kan bli svårt för de här grupperna att klara de ökande kostnaderna, säger Ylva Yngveson till tidningen.

    Det var inte länge sedan som företrädare för regeringen betecknade pensionärerna som vinnare på den förda politiken. ”You’ll get pie in the sky when you die”.

    Andra bloggar om: , , , ,

    Skrivet av av Carl @ 5:55

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.