Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Azo-färger i tuggummiautomater
  • godisSe upp för livsmedelsbutikernas tuggummiautomater. Tuggummina innehåller azofärger, berättar Råd&Rön.

    – Vi säljer inget godis som innehåller azofärger, bedyrar de stora livsmedelskedjorna med en mun.

    Men löftet sträcker sig inte längre än till kassorna. Vad som säljs i tuggummiautomaterna vid utgångarna, som få barn passerar utan att tjata sig till några färgglada kulor, verkar ingen ha brytt sig om.

    När Råd & Rön besökte några livsmedelsbutiker i Stockholmsområdet hittade vi tuggummiautomater i nästan varenda butik. På en del saknas innehållsdeklaration.

    På andra, exempelvis på Coop Forums stormarknader i Vinsta och Bromma, avslöjar små, diskreta lappar att tuggummina innehåller azofärger. När tidningen kontaktar ansvariga verkar ingen ha tänkt på problemet.

    De så kallade azo-färgämnena är omdiskuterade. De var tidigare förbjudna i Sverige, då på grund av risken för allergi. Vid EU-inträdet var Sverige tvunget att ta bort förbudet. Nyligen kom en undersökning där forskarna kopplade färgämnena till hyperaktivitet hos barn. De resultaten är ännu inte bekräftade.

    Andra bloggar om: , , ,

    Skrivet av av Carl @ 6:22

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.