Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Lånebolag ska granskas
  • Lån, Privatekonomi 04.01.2011

    Från och med årsskiftet trädde förändringar i Konsumentkreditlagen i kraft. Det var lagstiftarens reaktion på sms-lånebolagens härjningar. Bland annat ställs krav på kreditprövning och en form av ångerrätt införs. Det är Konsumentverket som ska övervaka att reglerna följs.

    Men det innebär att lånebolagen i vissa fall försökt komma med nya former av lån, för att komma förbi bestämmelserna, berättar TT i en artikel.

    Bland annat har Folkia kommit med sitt Folkgiro, där du i praktiken lånar pengar till räkningarna – mot hög ränta. En annan form erbjuds av företaget Carcash, som erbjuder lån med bilen som pant. Den effektiva räntan på det lånet ligger, enligt bolaget, på 180 procent för ett lån på 25 000 kronor.

    Både Carcash och Folkia har anmälts av privatpersoner, och KoV ska granska dem. Carcash har dessutom anmälts för att bedriva pantlåneverksamhet utan tillstånd, skriver TT.

    Vi får hoppas att KoV kan få slut på avarterna inom låneverksamheten. Det blir nog ufft, men ockerlånen måste stoppas.

    Uppdatering: Konsumentverket har sammanfattat de nya reglerna i ett pressmeddelande.

    Andra bloggar om: , , , , , , ,

    Skrivet av av Carl @ 9:01

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.