Matpriserna går upp. Det ger ökade möjligheter för spekulation, som i sin tur driver priserna uppåt. Höga matpriser drabbar naturligtvis våra plånböcker men de hårdast drabbade är människor i fattiga länder.
DN har en artikel om hur man kan spekulera i ökande matpriser, som ursprungligen kommer från tidningen Privata Affärer. Artikeln handlar om hur man kan investera, det vill säga spekulera, i ökande matpriser utan att riskera för mycket. Den etiska aspekten, att man då driver matpriserna uppåt, nämns inte med ett enda ord.
Jag har tidigare bloggat om spekulationens prisdrivande effekt. I inlägget hänvisar jag bland annat till Nordeas chefsekonom Helge Pedersen som avfärdar att högre priserna framför allt skulle bero på ökad efterfrågan från tigerekonomierna Kina och Indien.
I stället anser Helge Pedersen att prisökningarna beror på spekulation, där allt fler investerat i olika typer av råvaror som kaffe, spannmål, bomull, olja, metaller med förhoppningen om hög avkastning.
Höga priser drabbar framför allt världens fattiga. Att spekulera i höga matpriser är djupt oetiskt, DN och Privata Affärer borde skämmas för sin artikel.
Andra bloggar om: Matpriser, Spekulation, Investeringar, Etik
[…] har tidigare bloggat om spekulation i råvaror, bland dem mat, och kallat spekulationen djupt oetisk. Nu har Ekot […]