Diskussioner om tv-avgiften brukar komma upp då och då, och nu är det dags igen. Många hävdar att teknikutvecklingen gjort utformningen omodern. Avgiften är kopplad till innehav av tv-mottagare, men numera kan man titta på tv i både datorn och mobilen.
Tv-avgiften ska finansiera public service – SVT, SR och UR – men även tjänster kopplade till denna, som Radiotjänst och Granskningsnämnden.
Man kan tycka att public service borde betalas via den vanliga statsbudgeten, men den nuvarande utformningen är tänkt att garantera oberoendet från staten. Finansieringen ska vara oberoende från tillfälliga politiska beslut.
Men just teknikutvecklingen är ursprung till den senaste diskussionen. Även Internetanvändare borde betala en avgift, skriver SVT:s vd Eva Hamilton på DN Debatt.
Riksdagens kulturutskott vill utreda avgiften på nytt, berättar Riksdag & Departement, och artikeln refereras av TT.
I ett debattinlägg i SvD föreslår två kristdemokrater ett system som liknar begravningsavgiften – tv-avgiften ska tas ut av alla, men frikopplas från politiska beslut.
Att den nuvarande utformningen är omodern verkar alla vara överens om, men frågan är hur ett framtida system ska utformas. Själv har jag ingen färdig lösning, men staten ska inte kunna styra public service och jag vill absolut inte se den reklamfinansierad.
Andra bloggar om: Tv-avgift, Tv-licens, Public Service
[…] tidens diskussion, numera kan man se tv till exempel i datorn eller mobilen. Jag har tidigare berättat att riksdagen beslutat utreda formen för […]