Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Nu blir riset dyrare också
 • Allmänt 29.03.2008

  Risskål Priset på många livsmedelsråvaror har gått upp kraftigt under det senaste halvåret. Kött, mjöl, mejerivaror och kaffe är några exempel. Nu väntar en kraftig prishöjning på ris också, berättar TT i en artikel.

  Den senaste tiden har priset på ris rusat i höjden, enligt TT. På torsdagen steg priset med 30 procent till sin hittills högsta nivå sedan Egypten stoppat exporten för att hålla nere de inhemska priserna.

  Samtidigt meddelade Filippinerna, världens största importör, att man behöver köpa ännu mer ris på världsmarknaden för att fylla på sina lager. Även Vietnam, världens näst största exportör, och Indien, trea i världen, kommer att begränsa sin export av samma skäl som Egypten.

  Jonas Arnberg räknar med att det kan komma flera prischocker av det slaget i framtiden.

  – Jag tror att vi kommer att få leva med det, när efterfrågan är så hög konstant så kommer mindre störningar i utbudet direkt få ett större genomslag i priset, säger han till TT.

  Jag undrar om inte det här är ett nytt exempel på spekulation i råvaror. De stora prisökningarna på kort tid tyder på det. Ris är det viktigaste baslivsmedlet för många människor, framför allt i Asien men även i Afrika. Stora prisökningar på baslivsmedel kan ge upphov till oroligheter. Något att filosofera över – Ska livsmedel vara ett objekt för spekulation?

  Andra bloggar om: , , ,

  Skrivet av av Carl @ 18:11

 • En Kommentar

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.