Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Svenskt kött dyrast i butiken – men varför?
 • Att det svenska köttet är dyrast i butiken är lätt att konstatera. Det är sammantaget omkring 2,5 miljarder dyrare när de hamnar i butiksdiskarna, jämfört med om samma mängd kött importerats från EU, berättar Sydsvenskan.

  Håkan Loxbo på Jordbruksverket har undersökt hur mycket köttproducenterna i Sverige får betalt jämfört med övriga EU. Han fann att prisnivån på nöt-, svin- och kycklingkött ligger ungefär på genomsnittet för EU-länderna eller något under.

  Sedan gick han till butikerna och noterade att det svenska köttet ändå nästan alltid är dyrare. För obearbetat nötkött är skillnaden mellan 15 och 25 kronor kilot, för griskött mellan 10 och 15 kronor och för fjäderfän mellan 15 och 20 kronor kilot.

  Svenska konsumenter betalar därmed någonstans mellan 1,8 och 3,2 miljarder mer för svenskt kött, trots att betalningen till uppfödaren ligger på ett EU-snitt.

  – Ja, jag blev överraskad av siffrorna, säger Loxbo. Jag trodde inte att det skulle bli så mycket pengar.

  Vart mellanskillnaden tar vägen kan han bara spekulera i. Slakteriernas prislistor liksom handelns inköpspriser är väl förborgade hemligheter, skriver tidningen.

  Butikernas prisskillnad mellan svenskt och importerat kött är alltså omotiverad. Flera bedömare som Sydsvenskan talat med tror att situationen beror på bristande konkurrens i handeln.

  Men handeln slår ifrån sig. Icas presschef Staffan Ekengren säger till Sydsvenskan att det högre priset på svenskt kött speglar en brist på marknaden. Han pekar också på bristande effektivitet i det svenska förädlingsledet.

  – Att priserna skulle bero på dålig konkurrens inom handeln håller vi inte med om. Bara inom Ica sätter varje handlare sina egna priser.

  Andra bloggar om: , , , ,

  Skrivet av av Carl @ 7:53

 • En Kommentar

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.