Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Ny mäklarlag – fortsatta lockpriser
  • Från och med den 1 juli gäller en ny mäklarlag. Den nya lagen uppmärksammas av TT i flera tidningar. E24 har den bästa sammanfattningen i en egen artikel.

    Den föregicks av en utredning och en omfattande remissrunda. I utredningen föreslogs att mäklaren skulle vara skyldig att sätta ut ett ”bedömt marknadsvärde”. Men regeringen valde att låta mäklarna att fortsätta sätta ut vilka priser de ville, och riksdagen har godkänt detta. Möjligheten till lockpriser finns alltså kvar, enligt E24.

    Men lagen innebär en del förändringar. Budgivningen ska dokumenteras mer detaljerat. Objektbeskrivningen ska bli mer omfattande. Köparen ska också få ett skriftligt besked om undersökningsplikten. Mäklaren ska också få sälja kringtjänster som flyttstädning, homestyling och flytthjälp.

    Mäklaren, eller närstående, får inte köpa objekt som mäklaren haft i uppdrag att förmedla. Dessutom inrättas en mild form av disciplinåtgärd mot mäklare som misskött sig, erinran.

    Däremot står fortfarande inte mäklarföretaget, bara mäklaren, under tillsyn vilket både Fastighetsmäklarnämnden och Konsumentverket har efterlyste i sina remissvar, enligt E24.

    Den nya lagen sätter inte stopp för den största avarten i branschen, lockpriserna. Att inte heller företagen står under tillsyn är obegripligt. Sammantaget verkar det som om regeringen vikt sig för företagen. Tyvärr lär vi få vänta innan dessa felaktigheter rättas till.

    Uppdatering: Även DN har nu en artikel om lagen.Samtidigt rapporterar Ekot att Fastigetsmäklarnämnden varnat 45 procent fler mäklare iunder första halvåret i år. Många av dessa varnas för att man annonserat ut bostäder till lockpriser. Ekots uppgifter refereras i en notis av TT.

    Uppdatering: Ekot har sökt en förklaring till varför inte lockpriser blev förbjudna i den nya lagen. Gustav Gellerbrandt, politisk sakkunnig på justitiedepartementet berättar att det främsta skälet var att det är för svårt för mäklarna att göra en korrekt bedömning eftersom priserna på fastigheter varierar kraftigt. Dålig motivering, det finns ju verktyg, tycker jag!

    Andra bloggar om: , , ,

    Skrivet av av Carl @ 7:46

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.