Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » EU bromsar förbud mot farliga ämnen i leksaker
  • faargpennor.jpg Farliga kemikalier är förbjudna i elprylar. Men i leksaker är de tillåtna, berättar GP. Kemikalieinspektionen vill stoppa dessa ämnen i alla barnleksaker, men jobbar i motvind inom EU.

    Leksaksdirektivet ska nu uppdateras. EU-kommissionen föreslår förbud för cancerframkallande och mutagena ämnen, och för ämnen som kan störa reproduktionen, men bara i ”tillgängliga” delar. Det betyder att de fortfarande kommer att få finnas inuti leksaker.

    – Vi anser att om leksaken går sönder eller slits ner så kan ämnena bli tillgängliga. Och är det någon grupp som bör omfattas av försiktighetsprincipen så är det väl barn, säger Ulla Falk på Kemikalieinspektionen.

    Även ifråga om allergiframkallande ämnen intar Kemikalieinspektionen och EU-kommissionen olika ståndpunkter. Kommissionen föreslår förbud mot vissa allergiframkallande doftämnen i leksaker.

    Kemikalieinspektionen vill ha ett förbud mot samtliga allergiframkallande doftämnen och helst alla allergiframkallande ämnen, enligt GP.

    Jag kan inte förstå kommissionens agerande i dessa frågor. Barnens hälsa måste gå före kommersiella intressen. Precis som när det gäller azo-färgämnen i läsk och godis är det enkelt – ämnena är fullständigt onödiga i leksaker!

    Andra bloggar om: , , , ,

    Skrivet av av Carl @ 7:23

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.