Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Kolla låneavtalet!
 • Många avtal för bostadslån är konstruerade så att de utgår från Riksbankens reporänta med ett fast tillägg, ofta mellan en halv till en procent. Men på sistone har många banker och låneinstitut passat på att höja räntan lite extra, kanske i strid mot låneavtalet. De extra höjningarna har motiverats med ”ökade” kostnader.

  Men som sagt, höjningen kan strida mot låneavtalet, så det gäller att vara uppmärksam. SvD berättar om ett sådant fall, där Swdbank lagt på lite extra.

  Enligt låneavtalet skulle räntan uppgå till reporäntan plus 0,6 procent. Swedbank hade lagt på ytterligare 0,15 procent och några månader senare ytterligare 0,25 procent.

  När det par som lånat pengarna krävde en förklaring hänvisade banken till ett uddigt villkor i avtalstexten som talade om ändrade förutsättningar som inte kunde förutses.

  Men paret tog strid och hävdade att banken visst kunde förutse att upplåningskostnaderna kunde öka och så småningom vek sig banken. Utan strid hade paret tvingats betala 30 000 kronor extra för sitt lån, skriver tidningen.

  Men banken ser detta som ett enstaka fall och vill inte ändra villkoren för alla kunder med liknande avtal, trots att Swedbank lanserade den här typen av bolån redan i augusti 2006.

  -I den mån vi kommer till en överenskommelse med kunder har vi gjort det för att värna den enskilda kundrelationen. Inte för att vår tolkning av lånevillkoren är felaktig, säger Peter Borsos, kommunikationschef för Swedbanks Sverigedel, till SvD.

  Allmänna reklamationsnämnden har behandlat flera liknande fall, men med olika resultat, skriver tidningen. Men det kan alltså vara värt att undersöka om du har hamnat i liknande situation. Arroganta banker ska inte kunna göra som de vill!

  Andra bloggar om: , , ,

  Skrivet av av Carl @ 8:51

 • En Kommentar

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.