Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Dålig koll på gifter i kläder
 • Jag har tidigare bloggat om att klädföretagen verkar ha dålig koll på vilka giftrester som finns i de kläder vi köper. Nu kommer nya tecken på samma sak. När Greenpeace analyserade 78 produkter från 15 globala klädmärken hittades mätbara mängder av nonylfenoletoxylater i två tredjedelar av produkterna. Analysen uppmärksammas också av TT i en notis som publiceras i många tidningar.

  Även om resterna är små i varje enskilt plagg blir det tillsammans större mängder i vattnet på grund av tvätt. Enligt organisationen hjälper vi alltså till att sprida miljögifterna.

  Att giftet fanns även i plagg från tillverkare som sagt sig ha förbjudit detsamma i sin produktion, visar enligt Greenpeace att tillverkaren inte har full kontroll över produktionskedjan, skriver TT.

  Det är ju mycket svårt för oss konsumenter att veta vad kläderna innehåller. Därför är det extra viktigt att klädföretagen har en fungerande kvalitetskontroll som vi kan lita på.

  Andra bloggar om: , , ,

  Skrivet av av Carl @ 8:10

 • 2 Kommentarer

  • Boman skriver:

   Även jag sprider gifter då jag tvättar allt nytt utom ytterplagg som vädras ordentligt ute. Om jag skulle bära kläderna utan tvätt, som många gör, så skulle de där gifterna påverka mig ännu mer.

  • Carl skriver:

   Boman: Klart att du ska tvätta kläderna innan du bär dem, främst för att undvika allergiska reaktioner. Min poäng är att klädföretagen måste skärpa till sin kvalitetskontroll, analysera kläderna kan vi konsumenter knappast göra. /Carl

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.