Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Etanolbilar miljöproblem?
  • Avgasutsläppen från etanolbilar är större än från bensinbilar när det gäller flera farliga ämnen, visar en ny undersökning från Vägverket och Stockholms universitet som SvD berättar om.

    Sverige har satsat mest i Europa på etanolbilar för att minska klimatpåverkan från bilismen. Men när det gäller utsläpp av flera hälsofarliga och cancerframkallande ämnen leder alltså den satsningen till en ökning, visar studien.

    Jämförelserna som gjorts mellan bensinbilar och etanolbilar visar att problemen är störst vid låga temperaturer. Bilarna har testats vid + 22 grader och – 7 grader. Det är vid kallstart som framför allt halterna av polycykliska aromatiska kolväten (PAH) är högre från etanolbilar än bensinbilar. Utsläppen av aldehyder är också högre, vid alla testade förhållanden.

    I praktiken blir utsläppen mindre om man använder elektriska motorvärmare som nu är standard på de här bilarna. Men studien pekar på att etanolbilarna ännu inte är lika väl utvecklade som bensinbilarna. För att till fullo dra nytta av etanolens bränsleegenskaper krävs det fortsatt utveckling, och det är få länders bilmarknader där intresset för etanolbilar är lika stort som i Sverige.

    – Med nya regler för till exempel kolväteutsläpp vid kallstart blir biltillverkarna tvungna att arbeta fram bättre bilar, säger Petter Åsman, utredare på Vägverket, till SvD. En ny nivå av EU-regler som omfattar också etanolbilar är redan beslutad.

    När det gäller etanol som alternativt drivmedel finns också en annan aspekt. Du riskerar att stoppa den fattiges mat i tanken.

    Andra bloggar om: , , ,

    Skrivet av av Carl @ 12:45

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.