Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » KO stämmer Postkodlotteriet
  • Konsumentverket har tidigare kritiserat Postkodlotteriet för deras marknadsföring. Nu går KO ett steg längre och stämmer lotteriet i Marknadsdomstolen, läser jag i ett pressmeddelande.

    Postkodlotteriet överdriver vinstchanserna i sin marknadsföring. Det anser Konsumentombudsmannen som nu stämmer bolaget i Marknadsdomstolen. KO anser dessutom att Postkodlotteriets annonstidning är alltför lik en riktig tidning och därför strider mot marknadsföringslagen.

    – Påstår man i reklamen att det är, ”guldläge i Ljungsbro”, ska det också vara guldläge i Ljungsbro. Det är inte tillåtet att ge intryck av att en viss summa pengar ska lottas ut till en namngiven ort eller att vinstchansen är större än för övriga om så inte är fallet, säger Pär Magnusson, jurist hos Konsumentombudsmannen, KO.

    KO har granskat Postkodlotteriets marknadsföring i annonstidningen ”PostkodNyheterna” och i direktadresserad reklam. Granskningen visar att marknadsföringen innehåller påståenden om vinstmöjligheterna som kan vara vilseledande.

    I en tidning används uttrycket ”guldläge i Ljungsbro”, ”Ditt postnummer kan VINNA 43 MILJONER – hur mycket får du”? Enligt KO ger detta intrycket att 43 miljoner ska fördelas till Ljungsbro. Det är först när tidningen i sin helhet studeras noggrannare som det möjligen framgår att alla Sveriges orter kan vinna den aktuella vinstpotten och att Ljungsbros chanser till vinst inte är större än för övriga orter.

    I ett reklamutskick, där lottnumret är angivet på ett ”kontokort”, påstås det att: ”I nästa GrannYra kan det här kortnumret bli värt 55 miljoner för dig…” Vinstfördelningen i GrannYran innebär dock att endast 75 procent av vinsten går till Postkoden och resterande vinst till postnumret. Någon möjlighet för en enskild att vinna hela beloppet finns inte.

    Dessutom ska vinstsumman fördelas mellan alla personer som har samma Postkod, alternativt postnummer. För att mottagaren av brevet ska ha en teoretisk möjlighet att vinna 75 procent av 55 miljoner förutsätts att ingen annan inom Postkoden prenumererar på lotteriet.

    Slutligen stämmer KO Postkodlotteriet för bristande reklammarkering. KO anser att innehållet i annonstidningen PostkodNyheterna lätt kan förväxlas med redaktionellt material, vilket även det strider mot marknadsföringslagen.

    Andra bloggar om: , , , ,

    Skrivet av av Carl @ 5:07

  • En Kommentar

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.