Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Mobilen utomlands – I Sverige
  • Telekom 12.08.2008

    Problemet kallas ofrivillig roaming och drabbar dig som har med dig mobiltelefonen i områden nära en geografisk gräns. Det är SvD som tar upp problemet. Trots att du befinner dig på svensk mark kan det svenska mobilnätet vara svagare än till exempel det norska eller danska. När din mobiltelefon då söker nät är det vanligt att en radiosändare i ett grannland har starkast signal och att din mobil automatiskt kopplar upp sig mot det utländska nätet.

    – Då börjar det ticka pengar. Många svenska mobilkunder har en fast taxa för samtal inom Sverige eller till andra kunder med samma operatör. Nu blir priset plötsligt mångdubbelt, inte minst om du är ute och surfar, säger Marek Andersson, jurist inom området elektronisk kommunikation på Konsumentverket.

    För att vara på den säkra sidan rekommenderar han mobiltelefonanvändare att stänga av den så kallade roamingfunktionen som gör att mobilen automatiskt söker nytt nät. Det går att göra genom att gå in i telefonens inställningar och en instruktion finns i bruksanvisningen. Då kan det hända att du har för dålig täckning för att ringa men du riskerar inte att debiteras för samtal till någon annan kostnad än normalt.

    I dag är den som blivit utsatt för problemet beroende av att ha en förstående operatör som är villig att dra av kostnaden. Och enligt Marek Andersson lär det inte förändras.

    – Det är ju ett svårt bevisläge – hur ska de veta var du varit? Här är konsumenten ansvarig men det kan vara värt att prata med sin operatör, säger han till SvD.

    Jag kan tillägga att du bör vara extra försiktig om du mobilsurfar. För ett tag sedan bloggade jag om ett fall där en person fick en obehaglig överraskning när han surfat med norska taxor.

    Även HD tar upp problemet i en artikel.

    Andra bloggar om: , ,

    Skrivet av av Carl @ 5:07

  • En Kommentar

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.