Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Världsmarknadspriserna på livsmedel sjunker – när märker vi det?
  • Prisnoteringarna var rekordhöga i somras. Sedan dess har matpriserna sjunkit bland annat på grund av konjunkturnedgången, finanskrisen och det sjunkande oljepriset. Även mycket goda skördeutsikter har gjort att priserna gått ned. Men nedgången har varit snabbare och brantare än vad produktionsökningen skulle kräva, skriver TT.

    Orsakerna till den tidigare kraftiga prisökningen på världsmarknaden var dåliga skördar och exportbegränsningar i flera länder. Att priserna nu sjunker kan enligt FAO:s sakkunnige Abdolreza Abbasian leda till en ny pristopp.

    – Ifall de låga priserna minskar den besådda arealen och produktionen nästa säsong så kan vi stå inför en likadan, men ännu brantare, pristopp. Det skulle leda till en ny livsmedelskris, säger Abbasian, enligt TT.

    Själv är jag övertygad om att en stor del av de tidigare beror på ren spekulation. Nu när den rena spekulationsekoniomin har nått vägs ände hoppas jag att det trycket ska upphöra. Men jag undrar fortfarande när vi ska få prissänkningar hos handlaren. Där måste vi konsumenter trycka på!

    Andra bloggar om: , ,

    Skrivet av av Carl @ 7:33

  • En Kommentar

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.