Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Sjunker äntligen matpriserna?
  • Jag har flera gånger bloggat om matpriserna. De gick ju upp med förevändningen att råvarupriserna steg. Men råvarupriserna har gått ner sedan dess, men inte matpriserna. Nu lovar Ica att sänka priserna på 2 000 varor. Men Konjunkturinstitutet tror ändå att matpriserna kommer att fortsätta stiga i år, berättar TT.

    Prissänkningen på de 2 000 varorna blir mellan 2 och 10 procent. Men Icas prissänkningar gäller bara en begränsad del av sortimentet. Och det finns inga utfästelser om hur priserna ska utvecklas på andra varor än de som ska sänkas.

    Däremot lovar Icas koncernchef Kenneth Bengtsson att de prissänkta varorna inte höjs igen förrän tidigast i september, om det skulle finnas ett behov av det då.

    Konjunkturinstitutet spår i sin senaste prognos att matpriserna stiger med 3 procent i år och Handelns Utredningsinstitut spår ökningar på 2 procent. Men Ica-chefen vill inte ge någon motsvarande prognos för Icas prisutveckling under året.

    – Det kan jag inte uttala mig om, men de prissänkningar som vi kommunicerar nu kommer totalt sett att betyda en prissänkning för våra Ica-kunder, säger Bengtsson till TT.

    Jag har hört de uteblivna prissänkningarna motiverade med att kronans värde sjunkit, importen har blivit dyrare. Men en hel del av det vi köper produceras i Sverige, med svenska råvaror, då spelar inte kronkursen någon större roll.

    Någon lär ha sagt att priser stiger som en raket, men sjunker som en fjäder!

    Andra bloggar om: ,

    Skrivet av av Carl @ 6:28

  • En Kommentar

    • Magnus skriver:

      Det är otroligt hur priserna går både upp och ner hela tiden, utan att man vet om det, eller hinner reagera på det. Är alla prissänkningarna som gjordes nu verkligen sänkningar, eller är det sänkningar på en höjning de presis har gjort?

      Därför startade jag sidan kundkorgen.se som är en sida där alla kan hjälpas åt att hålla koll på butikerna. Där kan man se presis vad allting kostar. Alla hjälps åt genom att lägga in de priserna man köper maten för och var man har köpt den.

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.