Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Bodströmsamhället – Ett dyrbart slag i luften
 • Beatrice Ask har tagit över efter Thomas Bodström när det gäller att skapa det övervakningssamhälle som företrädaren skisserat. Att dessa politiker dessutom verkar vara djupt okunniga om teknikens möjligheter att undvika deras ”smarta” drag gör inte saken bättre. Det kommer att kosta oss åtskilligt med pengar att utdela kraftfulla slag i luften, och det är vi konsumenter som får betala.

  Det började med den omdebatterade FRA-lagen. En massiv, och dyrbar, insamling av data- och telefontrafik till föga nytta. Man kan säkert fånga upp några korkade wanna-bies, men seriös brottslighet och terrorism har alla möjligheter att slippa undan.

  Sen kom IPRED-lagen, byggd på okunnighet och önsketänkande, efter påtryckningar av skivbolags- och filbolagslobbyn. Som ger skivbolag och andra rättifhetsinnehavare möjlighet att agera privatpolis och bedriva utpressning mot enskilda.

  Nu lanseras den så kallade datalagringslagen. Alla uppgifter om e-post, telefonsamtal och mobilsamtal ska lagras i flera år. Det blir en dyrbar lag, konstaterar SvD i en artikel.

  Redan i den statliga utredningen konstateras att prislappen blir minst 220 miljoner kronor – en summa som ligger långt under den beräkning som operatörerna själva har gjort.

  Enligt branschorganisationen It- och telekomföretagen kommer kostnaden att uppgå till 760 miljoner kronor i engångsinvesteringar och därefter 133 miljoner kronor årligen – lågt räknat.

  Lagen grundar sig på ett EU-direktiv, men går betydligt längre enligt signaler från regeringspartierna. Då stiger kostnaderna än mer och hamnar på drygt 1,1 miljarder i investeringskostnader och därefter 364 miljoner kronor varje år, skriver SvD.

  Vem tror ni får betala det, och allting annat? Jag undrar faktiskt om politikerna tror att de här lagarna har något annat än signalvärde. Jag undrar , även om jag tvivlar ibland, om politiker kan vara så okunniga eller korkade. Lagarna lär knappast fånga några andra än korkade wanna-bies, men är samtidigt synnerligen dyrbara för samhälle och konsumenter. Vill de verkligen bara utdela dyrbara slag i luften?

  Inlägget är pingat till Interssant.

  Andra bloggar om: , , , , ,

  Skrivet av av Carl @ 7:00

 • En Kommentar

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.