Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » IPRED – en märklig lag
 • När grammofonskivan kom, försökte notförlagen stoppa den. När radion kom, försökte skivbolagen stoppa spelning av skivor i radio. Nu försöker skivbolagen att med alla medel stoppa fildelning och nedladdning av musik.

  Det senaste draget är att skivbolagslobbyn har förmått regeringen att lägga fram den så kallade IPRED-lagen. Det handlar inte om att förbjuda illegal nedladdning, det är redan förbjudet. Det handlar i stället om att upphovsrättsinnehavaren, skivbolagen, ska kunna begära ut vem som står bakom en viss IP-adress från internetoperatörerna. Sedan kan de dra vederbörande inför rätta i ett civilrättsligt mål, och begära ersättning.

  Man kan diskutera hur den personliga integriteten skyddas i detta fall, men jag har tidigare bloggat om tankevurpan i lagen. En IP-adress kan nämligen i de flesta fall inte knytas till en person, utan bara till ett datornätverk. Vad händer till exempel om någon olovligen ansluter i någon annans trådlösa nätverk, och laddar ner?

  Men det handlar också om ekonomisk ojämlikhet. Vem ska kunna ta strid med skivbolagen, om han eller hon anser att de har fel i ett krav?

  Motsvarande lag finns redan i Danmark. Där har bolagen redan börjat ställa krav på misstänkta nedladdare. I kraven står att personen ska betala ungefär 16 danska kronor för en låt och 112 kronor för en film. Det betyder att en person med 1000 låtar och 50 filmer på sin hårddisk kan krävas på 21 600 kronor, skriver Metro.

  Om jag fick ett sådant krav skulle jag antagligen inte våga dra saken inför domstol, även om jag ansåg kravet felaktigt. Förlorar jag, av någon anledning, får jag betala motpartens rättegångskostnader. Det kan bli mycket dyrt. Det finns idag ingen statlig rättshjälp att tala om, och rättsskyddet i hemförsäkringen är otillräckligt, vilket jag bloggat om tidigare. Även om jag vinner i en första instans kan bolagen överklaga till nästa. För dem är kostnaden obetydlig, de har ekonomiska muskler.

  Bolagen kan alltså bedriva ren utpressning. Lagen går enbart bolagens ärenden, utan att se till den enskildes skydd. Det är ett gott skäl till att lagen aldrig borde bli verklighet, förutom tankevurpan ovan.

  Inlägget är pingat till Intressant.

  Andra bloggar om: , , , ,

  Skrivet av av Carl @ 11:06

 • 2 Kommentarer

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.