Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Svar på e-nummerfrågan
 • I förrgår ställde jag följande fråga:
  Vet du förresten vilket livsmedel som, bland annat, innehåller följande tillsatser: E 300 Askorbinsyra, E 440 Pektin, E330 Citronsyra, E 210 Bensoesyra, E 219 p-Hydroxibensoesyrametylesternsnatriumsalt?

  Svaret är apelsin! Och det finns fler e-nummer i en sådan! Helt naturligt!

  Andra bloggar om: ,

  Skrivet av av Carl @ 8:12

 • 3 Kommentarer

  • Micke skriver:

   Jaha det var ju finurligt… Men då vet du kanske också att dessa ämnen inte är tillsatser utan naturliga ämnen. Vad är skillnaden undrar du? Som exempel tag Askorbinsyra som finns i två former. L-formen är C-vitamin och dess nytta är känd sedan hundratals år som skydd mot skörbjugg. D-formen har mig veterligen ingen hälsosam inverkan på kroppen, men är säkert inte heller särskilt ohälsosam. Askorbinsyra som tillsats innehåller 50/50 av dessa former när man hellre vill ha ren C-vitamin.
   http://en.wikipedia.org/wiki/Ascorbic_Acid

  • Carl skriver:

   Micke: Det var intressant, och något jag inte kände till. Jag var i och för sig bekant med vad spegkingarna är (L- och D-varianterna av en molekyl är spegelbilder av varandra med avseende på uppbyggnaden, ibland med olika egenskaper (Galna ko-sjukan orsakas av ett ”felvänt” protein), det ingick på sin tid i min numera antika kurs io mikrobiologi.

   Mitt syfte med exemplet var snarast att visa att alla e-nummer inte kommer från giftkokarnas kök. De flesta e-nummer har ett helt naturligt ursprung, även om en del (som askorbinsyra, dvs c-vitamin) numera framställs syntetiskt.
   Tack för lärdomen!
   Carl

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.