Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Regeringen desperat – Pensionerna får inte sänkas
  • Pensionerna har blivit en het potatis för regeringen. De har ju mött pensionärernas kritik mot de uteblivna skattesänkningarna med att pensionerna går upp när Sverige går bra. Men nu går Sverige inte så bra.

    Visserligen har de insett att de förlorat pensionärsröster och tidigare prövat att dela ut lite nålpengar till pensionärerna. Men inför prognosen att pensionerna kommer att sänkas med närmare 4 procent har nu regeringen blivit desperat, läser jag i DN.

    Beskedet fick regeringen, med socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson i spetsen, att ge Försäkringskassan i uppdrag att se om balanstalet – det som i folkmun kallad bromsen – kan konstrueras på ett annat sätt.

    Den 19 februari kom regeringens uppdragsbeskrivning till Försäkringskassan, och av den framgår att Försäkringskassan ska vara klar med analysen senast den 14 april.

    Finns det något sätt att räkna på som skulle göra att pensionerna inte sänks nästa år?

    – Det är inte det vi ska analysera, vi ska analysera konstruktionen av balanstalet. Men även utan en balansering mellan tillgångar och skulder är prognosen att pensionerna skulle skrivas ned, säger Annika Sundén, pensionschef på Försäkringskassan till DN.

    Regeringen vill alltså att Försäkringskassan ska trixa med siffrorna för att rädda pensionerna. Men jag tror att det i botten gäller att rädda röster för alliansen.

    Andra bloggar om: , , ,

    Skrivet av av Carl @ 8:20

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.