Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Vill vi ha GMO-majsen?
 • Med hänvisning till miljön sällade sig i dag Tyskland till den grupp EU-länder som förbjuder den här grödan, som fortfarande är godkänd av EU och av exempelvis Sverige, rapporterar Ekot.

  Just när det är dags för årets sådd på tyska majsfält, så kommer jordbruksministern Ilse Aigner med förbudet mot genmajsen. Det är inte ett politiskt beslut, sa hon på en presskonferens här i Berlin, utan sakligt grundat. Hon hänvisade till rapporter om påverkan på exempelvis fjärilar och skalbaggar i samband med odling av genförändrad majs.

  Flera EU-länder har satt sig på tvären och har vägrat godta EU:s tillåtande hållning. Österrike, Grekland och Ungern till exempel har behållit sina nationella förbud, och även Frankrike och nu senast Luxemburg har bestämt sig för att trotsa EU. Polen har försökt dra EU inför rätta för att slippa genmajsen. Men Sverige tillåter den.

  Majsen är den enda GMO-gröda som odlas kommersiellt i Europa, den används som djurfoder, berättar Ekot.

  Jag har tidigare redovisat min skeptiska inställning till GMO-grödor. Jag tror inte att den är farlig att äta, vare sig för människor eller djur, utan min invändning är en annan. Jag vill inte att dessa konstgjorda arvsanlag ska sprida sig i naturen, eller att grödorna ska påverka den biologiska mångfalden.

  Jag tycker att Sverige ska följa det tyska exemplet!

  Andra bloggar om: , ,

  Skrivet av av Carl @ 6:33

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.