Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Omega 3 minskar risken för barndiabetes
  • Det har varit mycket surr kring fettsyran omega-3 på sistone. Den finns i gröna grönsaker, men i högre halt i fet fisk som lax, sill och strömming. Jag har bloggat om fettsyran tidigare, till exempel här, här och här. Nu kommer ytterligare ett exempel på nyttigheten, i en artikel i DN.

    Fettsyran omega-3 kan minska risken för diabetes hos barn i riskzonen. En hög konsumtion av omega-3 tycks mer än halvera risken för barndiabetes, visar ny forskning, enligt tidningen.

    De amerikanska forskarna har mellan åren 1994 och 2006 följt 1.770 barn i USA med förhöjd risk för typ 1-diabetes. Barnen bär antingen på anlag för sjukdomen eller har en förälder med typ 1-diabetes.

    Från det att barnen fyllde ett år fick föräldrarna regelbundet svara på frågor om barnens kost. Forskarna beräknade sedan hur mycket av fettsyran omega-3 barnen fick i sig med maten.

    Bland de barn som fick i sig hög halt av fettsyran fanns hälften så många fall av typ 1-diabetes, skriver DN.

    Forskarna påpekar att resultaten är preliminära, men det ger mig återigen anledning att rasta en av mina käpphästar – ät mer fisk. Gott är det dessutom!

    Andra bloggar om: , , ,

    Skrivet av av Carl @ 10:08

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.