Nu kommer ännu en tur i den eviga frågan om fastighetsskatten. Den skulle ju avskaffas och ersättas med en ”låg kommunal avgift”. Jag har tidigare berättat att det bidde en skvader av vallöftet. Den senaste turen är att lagrådet, som granskar alla lagförslag, kritiserar förslaget.
Enligt lagrådet finns det ”inte någon tvekan om att fastighetsavgiften statsrättsligt i sin helhet utgör en skatt”. Därför är det missvisande att använda benämningen avgift. ”Det är angeläget att en pålaga som de facto utgör en skatt också benämns skatt” skriver lagrådet i sitt yttrande, enligt SvD. Det är alltså frågan om regeringens nyspråk.
Rådet kritiserar också förslaget om ränta på uppskjutna reavinster. Lagrådet skriver att den förändringen inte strider mot förbudet mot retroaktiv skatteslagstiftning. Däremot har man invändningar mot hur regeringen väljer att utforma regeln, nämligen genom att en schablonintäkt ska tas upp som kapitalinkomst. Intäkten beräknas enligt regeringens förslag till 1,67 procent av uppskovsbeloppet.
”Att kalla det för intäkt är naturligtvis att komma en bit från sanningen” skriver lagrådet och tillägger att ”prefixet schablon antyder också att intäkten inte är reell utan konstruerad”.
Lagrådet uttrycker sig med ovanligt klarspråk på den här punkten. ”Det är aldrig bra att skapa dimridåer kring den verkliga effekten eller det verkliga syftet med en lagbestämmelse” skriver juristerna enligt SvD.
Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund säger att han inte tror att kritiken kommer att rucka på förslaget i grunden, enligt SR.
Även DN har kommit med en artikel om lagrådets kritik.
Andra bloggar om: Fastighetsskatt, Lagrådet, Regeringen
Att det blev en ”skvader” av vallöftet om fastighetsskatten är ett perfekt och träffande ord. Alla vet väl att skvadern är ett fantasidjur.´
Det är precis vad man kan kalla den så kallade alliansens moderata skattepolitik. En hare fram och en tjäder bak.
Alltså en fegis framåt men ett väldigt pråligt arsle…
Har’e
Lare
[…] Jag har tidigare berättat att vissa grupper kunde se fram emot att betala höjd fastighetsskatt, eller avgift som det heter på nyspråk. […]