Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Höjd fastighetsskatt för 220.000 småhusägare
 • Jag har tidigare berättat att vissa grupper kunde se fram emot att betala höjd fastighetsskatt, eller avgift som det heter på nyspråk.

  Men det räcker inte. Nu avslöjar Svt:s nyhetsredaktion att mer än 220.000 småhusägare kommer att få betala mer än tidigare. Alla småhusägare skulle ju få betala mindre med det nya systemet. Men det stämmer inte, enligt Svt

  Villaägarnas riksförbund och Statistiska centralbyrån har räknat ut att 220.443 fastighetsägare kommer att få betala mer med den kommunala fastighetsavgiften på max 6.000 kr/år och max 0,75 procent av taxeringsvärdet.

  Det beror dels på att 2006 års taxering kommer att gälla fullt ut, dels på att begränsningsregeln på tomtvärdet försvinner.

  Allianspartierna, med Kd i spetsen, kritiserade den tidigare fastighetsskatten från två utgångspunkter. Den var oförutsägbar och orättvis. Båda argumenten utgick från att skatten beräknades utifrån taxeringsvärdena. Om grannen sålde sin villa dyrt fick du högre skatt.

  Men alliansens beräkningar utgår också från taxeringsvärdena, 2006 års taxering får fullt genomslag. Rättvist och förutsägbart? Ordet fiasko ligger nära till hands. Men i Täby och Djursholm kan villaägarna fortfarande fira.

  Här hittar du Villaägarnas pressmeddelande med siffror från SCB.

  Uppdatering: Nu kommer även DN med en artikel om detta. Även SvD publicerar till slut en egen artikel.

  Uppdatering 2: Finansministern kommenterar undersökningen i en TT-artikel i DN: ”Jag har aldrig lovat att fastighetsskatten ska hållas oförändrad för alla när taxeringsvärdena stiger framöver” säger finansminister Anders Borg (m), som tycker att Villaägarnas undersökning både är förvånande och märklig.

  Andra bloggar om: , , ,

  Skrivet av av Carl @ 8:25

 • 3 Kommentarer

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.