Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Stort intresse för islamisk bank
 • Koranen Egentligen är det konstigt att det ännu inte finns någon islamisk bank i Sverige. Jag har flera gånger skrivit om islamiska banker, och av antalet kommentarer att döma finns det ett intresse. Jag har till och med fått förfrågningar om jag kände till någon sådan bank.

  I Sverige finns många troende muslimer, som vill följa den islamska lagen. Den förbjuder bland annat penningutlåning mot ränta. Pengar måste investeras i varor, verksamheter eller tjänster som i sin tur kan generera vinst. Dessutom finns en rad etiska regler för investeringar.

  I en islamisk bank arbetar man på ett annat sätt, berättar SvD:s E24. På kundernas sparkonton består utdelningen av vinstdelning mellan banken och kunderna av den vinst som genereras av banken.

  Bostadsköp finansieras genom att banken köper huset eller lägenheten åt kunden. Sedan hyr kunden bostaden av banken. Aktieplaceringar går däremot bra och det finns även en särskilt anpassad form av obligationer.

  E24 har frågat Finansinspektionen om det finns några hinder för islamisk bankverksamhet i Sverige. FI ser inget behov av att ändra rörelselagstiftningen. När det gäller annan lagstiftning, som till exempel konsumentlagstiftningen kan det finnas vissa problem. En konsument har i Sverige exempelvis alltid rätt att förtidsinlösa lån. Men dessa hinder går att komma runt med avtal, tror FI enligt E24.

  FI har inte fått in någon ansökan om islamisk bankverksamhet. Men i Tyskland och Storbritannien finns sådana banker. Det närmaste man kan komma islamisk bankverksamhet i Sverige är JAK (Jord, Arbete, Kapital). De har speciella regler för ränta och lån.

  Andra bloggar om: , ,

  Skrivet av av Carl @ 8:44

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.