Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Oseriös GDA-märkning snart obligatorisk?
 • Jag har flera gånger bloggat om GDA-märkning. Bland annat har Sveriges konsumenter anmält chips- och läsktillverkare för deras användning av märkningen och Livsmedelsverket har sagt att den kan vara missledande.

  GDA står för Guidance daily amount och är tänkt att visa hur stor andel av det rekommenderade dagliga intaget av olika näringsämnen som en portion av livsmedlet står för. Men genom att trixa med portionsstorlekarna kan siffrorna bli missledande.

  Men industrin gillar märkningen, och trycker på genom sina lobbyister. Det kanske inte är så konstigt, för med hjälp av märkningen kan till och med godis se ut som rena hälsokosten.

  Industrins ansträngningar i Bryssel kan ge resultat, läser jag i en SvD-artikel. Märkningen kan rent av bli obligatorisk på livsmedel inom EU.

  Enligt min uppfattning är GDA-märkningen ett dåligt alternativ. Det finns alldeles för stort utrymme för fix och trix. Går förslaget om obligatorisk GDA-märkning igenom är det bara ytterligare ett bevis för att EU är ett rent näringslivsprojekt. Industrins intressen går före konsumenternas.

  Uppdatering: OLW tycker att 25 gram chips är en portion när de räknar ut GDA. Det innebär att en 300-grams påse är dimensionerad för 12 persioner, läser jag i Råd & Rön. Märkligt, men mest märkligt är att OLW har Livsmedelsverket på sin sida.

  Andra bloggar om: , , , , , ,

  Skrivet av av Carl @ 9:16

 • 4 Kommentarer

  • Lars skriver:

   Jag hoppas verkligen att du har rätt…
   men det är den korkade skiten de använt i USA i minst 10 år nu.
   Naturligtvis är det olämpligt att jämföra livsmedel baserat på en portionsstorlek som man aldrig vet riktigt hur stor den är för en konsument. Att däremot skriva ut hur mycket hela förpackningen innehåller totalt av olika näringsämnen kan jag se en poäng med som komplement till /hekto måttet.

  • Oliver skriver:

   Förstår inte varför det ska vara så svårt. Det räcker ju ju med tabellen med information om näringsvärden och sen får man helt enkelt lista ut hur nyttig produkten är själv. Hela tjafset om svåra märkningar och liknande är i min mening helt onödigt.

  • Peter I skriver:

   @Oliver: Kanske något att ha på bensinmackar. Etanol, gas, bensin i samma slang. Sedan tre olika knappar utan märkning. Allt är ju drivmedel. Så får alla räkna ut vilket som är bäst själv. Hålla på att krångla med märkning, vilka dumheter.

   Ju obskyrare en märkning är ju svårare för konsumenten att göra ett bra val. Förstår du inte det, är det ju en oerhörd tur att du inte är ansvarig för besluten om märkning.

  • […] har tidigare kallat den så kallade GDA-märkningen för oseriös. GDA står för Guidance daily amount och är tänkt […]

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.