Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Fler barn i fattigdom
 • Antalet barn som lever under fattiga förhållanden, visar en årlig undersökning från Rädda Barnen. Det handlar om omkring 220 000 barn i Sverige. Undersökningen refereras av många tidningar, som SvD, DN och Sydsvenskan. Även TT och Ekot refererar undersökningen.

  Det rör sig framför allt om barn till ensamstående föräldrar. Medelinkomsten för dessa föräldrar har minskat med cirka fem procent mellan 2007 och 2008, då de hade 71,5 procent av medianinkomsten i Sverige att leva på.

  Rädda Barnens definition på barnfattigdom är barn i familjer som antingen har försörjningsstöd eller låg inkomststandard. Med låg inkomststandard menas att inkomsten inte täcker skäliga levnadskostnader.

  Rädda Barnens rapport visar att barnfattigdomen totalt sett i Sverige har ökat. 10000 fler barn levde i fattiga familjer år 2008 än året innan. Cirka 220000 barn i dag lever i familjer som inte har råd att betala för det allra mest nödvändiga, som mat och kläder, skriver SvD.

  – På Fritids märker vi det till exempel när barnen inte har kläder som räcker nu när vi har haft en kall vinter. De har inga utebyxor, de har inte vantar och mössor. Vi märker det ibland också när vi gör utflykter, barnens matsäckar kan vara ett problem. Om de behöver glasögon har det hänt att vi får söka pengar från majblomman, där det finns en pott att söka för barn som behöver stöd, säger Åsa Terwee, som jobbar på fritidsgården Basen i Sundbyberg, till Ekot.

  Fler tidningar har också artiklar med lokal vinkel, som DN och HD.

  Regeringen förklarar försämringen med de senaste årens lågkonjunktur, berättar DN. Att politiken också inneburit försämringar i form av till exempel hårdare sjukförsäkringsregler och utförsäkringar vill de inte kännas vid.

  – Regeringen har vidtagit en rad åtgärder, inte minst för att få föräldrar i arbete – jobblinjen är väl känd. Vi har också haft en lågkonjunktur som heter duga. Och från januari nästa år höjer vi bostadsbidraget. Men just en handlingsplan som Rädda Barnen beskriver, det är inte aktuellt just nu, säger Barn-och äldreminister Maria Larsson (KD), till DN.

  Jag blir ledsen när jag hör henne. Regeringens politik har ju ökat klyftorna i samhället. De som har jobb har fått mer i nettolön medan det blivit sämre för sjuka och arbetslösa, och deras barn.

  Andra bloggar om: , , ,

  Skrivet av av Carl @ 7:54

 • 3 Kommentarer

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.