Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Nya EU-regler knappast slutet för sms-lånen
  • EU, Lagstiftning, Lån 17.01.2008

    Nu dras snaran åt om lånebolag som ger snabba konsumtionskrediter som sms-lån. Europaparlamentet beslutade att det tydligt ska framgå hur stor totalkostnaden för ett lån blir, enligt DN. Även Ekot rapporterar om beslutet.

    Hittills har små konsumtionslån inte reglerats på samma sätt som större krediter. Men nu har Europaparlamentet bestämt att alla lån över 200 euro (knappt 1.900 kronor) ska omfattas av samma regler som de större lånen.

    Förutom att det ska bli lättare för konsumenten att räkna ut totalkostnaden för ett lån, innebär det nya direktivet att den som tar ett lån får ångerrätt.

    Dessutom måste lånebolaget ta kreditupplysning innan ett lån medges. Så är det inte på alla snabblån i Sverige i dag, skriver DN.

    Jag tror att det här är ett kraftfullt slag i luften. Gränsen på 200 är förhållandevis hög. Lånebolagen har i dag en övre gräns på 3000 kronor. Lägger bolagen gränsen straxt under 200 gäller inte de nya bestämmelserna.

    Bolagen upplyser redan i dag om (nästan hela) kostnaden för lånet, det verkar inte avskräcka dem som är i knipa. Genom att kalla kostnaden för en avgift behöver de inte heller upplysa om den effektiva räntan, som kan vara astronomisk. Jag kan inte hitta något i förslaget som förhindrar detta.

    Det finns lånebolag som redan i dag infört ”ångerrätt”. Mot en ”avgift” kan du betala tillbaka lånet inom ett par veckor. Att avgiften är lika stor som om du behållit lånet talar de tyst om.

    Det enda i förslaget som kan ha en effekt är kreditprövningen. Det hade också varit på sin plats med en spärr mot den snabba utbetalningen, men det har flera banker redan hjälpt till med.

    De nya reglerna kommer nog att ha liten effekt mot sms-lånen. Däremot kan de ge en förbättring när det gäller andra snabba konsumentkrediter som marknadsförs under beteckningen ”räntefritt”.

    Andra bloggar om: , , ,

    Skrivet av av Carl @ 5:31

  • En Kommentar

    • Martin skriver:

      Nej detta är ännu ett slag i luften. Media säljer väl fler lösnummer! Härmodagen var det Swedbank som försökte få uppmärksamhet. Kolla (länken borttagen av Carl, se kommentarsreglerna) de har redan en lösning som gör sig fria från bankerna. Tror att bankerna är för trögfotade i annat fall hade inte dessa företag funnits.

      Ps. Swedbank ska inte klanka på smslånen de är betydligt värre själva, läs denna artikel:

      http://dinapengar.se/Avdelningar/Artikel.aspx?ArticleID=2007%5c11%5c28%5c15082

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.