Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Konsumentvägledning – en spargris
 • Spargris En bra konsumentvägledning kan hjälpa konsumenterna att undvika bekymmer och spara pengar. Men tyvärr ser många kommuner funktionen som en spargris på ett annat sätt, genom att dra ner eller avskaffa den minskar kommunernas utgifter. Konsumentvägledning är inte en obligatorisk service till innevånarna. Troligen binder kommunerna ris åt sin egen rygg, men det hinner jag inte utveckla nu.

  Från att stadigt ha ökat sedan 2004 minskar nu istället antalet kommuner som erbjuder sina invånare konsumentvägledning. I dag har 263 av totalt 290 kommuner konsumentverksamhet. I landet totalt är det sex procent av invånarna som inte har någon konsumentvägledare att vända sig till, skriver Konsumentverket i ett pressmeddelande.

  Dessutom väljer inte mindre än 76 kommuner som har konsumentverksamhet att dra ned på den tid som läggs på konsumentvägledning. Antalet årsarbetskrafter har minskat från 143 till 132 jämfört med i fjol. 70 500 invånare ska i snitt samsas om en årsarbetskraft. Motsvarande siffra förra året var 64 730. Bantningen av resurser går stick i stäv med konsumentvägledarnas statistik som visar att antalet klagomålsärenden ökar.

  De kommuner som lagt ned sin konsumentverksamhet sedan förra året är Leksand, Skurup, Timrå, Upplands Väsby, Årjäng, Örkelljunga, Lilla Edet, Pajala och Ystad, skriver verket.

  – Alla måste få tillgång till konsumentvägledning av hög kvalitet. Det är en fråga om rättvisa. Tyvärr sviker många kommuner sina konsumenter, antingen genom att inte ha någon service alls eller bara ha öppet ett fåtal timmar. Här måste det bli en skärpning, säger Jan Bertoft, generalsekreterare i Sveriges Konsumenter, i en kommentar.

  Att vägledningen behövs ser inte minst jag. Jag får ofta frågor direkt från konsumenter, via e-post. Kan jag svara gör jag det, annars hänvisar jag till dem som kan reda ut det hela.

  Andra bloggar om: , ,

  Skrivet av av Carl @ 8:52

 • 3 Kommentarer

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.