Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Fler oroliga för maten – varför?
  • Vi har troligtvis världens säkraste mat. Visserligen har standarden blivit osäkrare efter EU-inträdet, men ändå. Allt fler oroar sig över matens innehåll, berättar SvD som refererar till en ny undersökning.

    Andelen kunder som oroar sig för vad som finns i maten har tagit ett skutt uppåt, skriver tidningen. Från att de senaste åren ha legat stabilt kring 45 procent är nu 55 procent oroade, visar mätningen som är gjord på ett urval i företaget YouGovs internetpanel.

    För första gången är det tillsatser som främst tynger matkunderna, de nämns av 24 procent. Socker, som toppat listan de senaste åren, har halkat ned till tredje plats, nämnt av 12 procent.

    -Det är en markant ökad oro för innehållet i maten och det är tydligt att fokus flyttats från socker till tillsatser, säger Johan Rosenqvist som är utredningschef på undersökningsföretaget YouGov ,till SvD.

    Det här är oroväckande. Upphovet är tydligen den debatt som skapats av mer eller mindre okunniga amatörer, som Mats-Eric Nilsson (Den hemlige kocken) och Kicki Theander. Jag har bemött dessa glada amatörer i ett tidigare inlägg. De sysselsätter sig med att räkna E-nummer i stället för att ta reda på vad det är de kritiserar.

    Vissa tillsatser är helt nödvändiga för att vi ska få livsmedelssäkerhet. Å andra sidan finns det några få tillsatser, främst azo-färgämnen, som är helt onödiga och potentiellt farliga. Men den absoluta majoriteten av tillsatserna är helt ofarliga, och har ett helt naturligt ursprung. Många av de så kallade tillsatserna använder du själv när du lagar mat eller bakar.

    Det är synd att de glada amatörerna lyckats skapa en så stor skepsis mot maten. Det finns ingen anledning att vara rädd!

    Andra bloggar om: , ,

    Skrivet av av Carl @ 9:47

  • 3 Kommentarer

    • Cupper chimeny skriver:

      Tack. tycker precis som du. för individen är det allvarligt att socker ramlat ned till 12 % för det har dramatisk påverkan på folkhälsan. hur många % av förtidiga dödsfall beror på sockrik och fiberfattig kost ? Jag ger mig den på att det är 1000 gånger fler än det som kan relateras till tillsatser.
      Att klaga på att kalles kaviar innehåller bara 52% torsk/sejrom och resten rapsolja, potatisflingor etc. Med tanke på att torsken snart är utfiskad är det väl jättebra om man kan spä ut den med potatisflingor.
      Falukorv, samma där, det är väl jättebra om man kan minska andelen rent kött och spä ut den med slamser som inte kan användas annars samt potatisflingor etc. Det är en jättevinst för miljön att kunna använda mera på djuret samt att minska andelen kött. 30% av all världens energiförbrukning kommer från livsmedelsproduktion och djurhållningen är klart värst där.
      ”tillsatser i maten, ”Dagens i-landsproblem” ?

    • cattis skriver:

      Hej där Carl!
      inte är väl tillsatser som glutamat, smakförstärkare, färgämnen, modifierad stärkelse och stabiliseringsmedel nödvändiga för livsmedelssäkerheten?
      Det finns några få tillsatser som kan tänkas vara nödvändiga, men det är ett fåtal och en genomgång av alla tillsatser vore på plats.

      Det enda jag kan hålla med cupper chimney om är att tillsatser i maten är ett i-lands problem. Så sant, så sant.
      Men om du tror att det är köttslamsorna i falukorven som skapar debatt är du sorgligt missinformerad. köttslamsor har inget e-nummer och går inte under benämningen tillsatser.

      /Cattis

    • Carl skriver:

      Cattis: Om du läser mitt inlägg sp ser du att jag skriver att vissa tillsatser är nödvändiga för livsmedelssäkerheten.

      Jag ser glutamat snarare som en krydda än som en smakförstärkare, som den brukar betecknas som. Läs mer här.

      De flesta tillsatser används för att vi ska få produkter som ser alltid är likadana varje gång vi handlar, och smakar likadant, läs mer här. Det handlar om kvalitetssäkring från industrins sida.

      De längsta listorna över tillsatser hittar du för övrigt i light-produkter, och de produkterna, snarare än tillsatserna i dem, anser jag vara helt onödiga.

      I ditt kök använder du förmodligen en rad tillsatser som har e-nummer, till exempel bakpulver.

      Carl

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.